Kültür Sanat
Çamlıca Camii’nin sırrı ‘altın oran’da
Cumhuriyet tarihinin en büyük cami kompleksi olacak şekilde planlanan Çamlıca Camii’nde çalışmalar son hızıyla devam ediyor.
Yapımına 29 Mart 2013 yılında baÅŸlanan Çamlıca Camii'nde çalışmalar hızla sürüyor. Ä°stanbul Cami ve EÄŸitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve YaÅŸatma DerneÄŸi BaÅŸkanı Ergin Külünk, Cumhuriyet tarihinin en büyük cami kompleksi olacak Çamlıca Camii'nin inÅŸaatında 500 kiÅŸilik bir ekibin 7/24 çalıştığını söyledi. BaÅŸkan Külünk, “Hem inÅŸaat sahasında hem de Ä°stanbul baÅŸka olmak üzere Türkiye'nin farklı yerlerindeki atölyelerde çalışmalarımız son hızıyla sürüyor. Yaklaşık 1000 kiÅŸi emek veriyor. Planladığımız iÅŸ programımıza uygun hareket ediliyor. 1 Temmuz 2016'da açılışa hazırlanıyoruz” dedi.
Ä°stanbul Cami ve EÄŸitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve YaÅŸatma DerneÄŸi BaÅŸkanı Ergin Külünk, emlaktasondakika'ya özel açıklamalarda bulundu.
‘ANA KUBBE 4 FÄ°L AYAÄžINA OTURUYOR'
125 bin metrekarelik bir alanda çalışma yapıldığının altını çizen Külünk, ”30 bin metrekarelik bir alanda temel inÅŸaat olarak baÅŸladık, 4 kat yükseldik. 15 bin metrekarelik bir alanda camii bloÄŸumuzu yapıyoruz. Camii bloÄŸumuz bir ana kubbe ve onu destekleyen 4 yarım ve onun dışında 30 küsur yardımcı kubbeden oluÅŸuyor. Ana kubbemizi 4 fil ayağı üzerine oturtuyoruz. Camimizde 6 minare bulunmakta. ArkadaÅŸlarımız bütün ölçümlemeleri altın oranı bulmaya gayret ederek tatbik etti. Bu ölçülerle Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük camii inÅŸa ettiÄŸimizi söylüyoruz. Benzerleri tabii var. Bizi geçecek eserler de mutlaka olacaktır. Çünkü Türkiye büyüyor” diye konuÅŸtu.
‘ÇAMLICA CAMÄ°Ä° BÜYÜK BÄ°R CEMAAT TOPLAYACAK'
Çamlıca Camii'nin Anadolu Yakası'ndaki ciddi ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktını söyleyen Külünk, “Bu bir Cuma camii. Ä°nsanımız vakit namazlarını evlerine, iÅŸyerlerine en yakın camilerde kılarlar. Ama cumanın farklı bir özelliÄŸi olduÄŸu için daha büyük camiler tercih edilir. Anadolu Yakası'ndaki büyük cenazelerle ilgili yaÅŸanan sıkıntılar ortada. Ayrıca Ramazan geceleri, mübarek geceler ve teravih namazları için camimizin büyük bir cemaat toplayacağına inanıyoruz. Teorik olarak 37 bin 500 kiÅŸilik cemaat kapasitesine sahip camimizin, dış avlularını da dikkate aldığımız zaman yaklaşık 60 bin kiÅŸilik bir rakama ulaÅŸacağımızı düÅŸünüyorum” dedi.
‘MODERN ANLAMDA KOMPLEKS, GELENEKSEL ANLAMDA KÜLLÄ°YE'
Çamlıca Camii'nin modern anlamda bir kompleks, geleneksel anlamda da bir külliye olarak tasarlandığını söyleyen Külünk, ÅŸöyle konuÅŸtu; Avlumuzun dışında 8 adet sanat atölyesi bulunmakta. Geleneksel Türk el sanatlarımızın usta-çırak iliÅŸkisi çerçevesinde eÄŸitimlerinin verildiÄŸi ve yapılan eserlerin teÅŸhir edildiÄŸi atölyelerimiz var. 3 bin 500 araçlık otoparkımız var. 1000 kiÅŸilik konferans salonu 3 bin metrekarelik alanda kütüphane ve 3 bin 500 metrekarelik alanda sanat galerisi, 11 bin metrekarelik alanda da Türk-Ä°slam eserlerini bünyesinde barındıracak bir müze çalışmamız var.
KUBBE ÇAPI Ä°STANBUL'U, YÜKSEKLİĞİ 72 MÄ°LLETÄ° TEMSÄ°L EDÄ°YOR
Çamlıca Camii'ndeki bazı ölçülerinde sembolik olduÄŸunu belirten Külünk, “Kubbe çapımız 34 metre Ä°stanbul'u simgeliyor. Kubbe yüksekliÄŸimiz 72 metre, bu topraklarda yaÅŸayan 72 milleti, 107.1 metrelik 4 büyük minaremiz Anadolu'nun kapılarının bize açıldığı 1071 Malazgirt Zaferi'ni simgeliyor. Tabii bunlar bir yakıştırma. BirçoÄŸu projenin gerekliliÄŸinden çıktı” dedi. Türkiye'nin dört bir yanında caminin ince iÅŸleriyle ilgili çalışmaların yapıldığını söyleyen Külünk, “Kündekari ana kapılarımız Konya'da yapılıyor. Mermer iÅŸlerimiz Ä°stanbul'daki 4 atölyede. AhÅŸap kapılar Silivri'de, seramik iÅŸlerimizin bir kısmı Kütahya'da, taÅŸ iÅŸlerimiz Ünye'de yapılıyor. Kubbemizi örttükten sonra bütün bu üretilen iÅŸler yerleÅŸtirilecek” dedi.
‘MARMARAY'DA, YAVUZ SULTAN SELÄ°M KÖPRÜSÜ'NDE KULLANILAN BETON'
Projenin depreme dayanıklılığıyla ilgili her türlü önlemi aldıklarını ifade eden Külünk, “Bu projede kullandığımız beton Körfez GeçiÅŸi'nde, Marmaray'da, Yavuz Sultan Selim Han Köprüsü'nde kullanılan su itici özelliÄŸi olan C 50 Durabet beton. Demir ve çeliÄŸimiz özel üretiliyor. Malzemelerimizin tamamı üniversite laboratuvarlarında incelendikten sonra kullanılıyor. Ä°stanbul için düÅŸünülen depremin üstünde bir rakam dikkate alınarak bu bina projelendirildi” diye konuÅŸtu.
'Ä°STANBUL BÜYÜKÅžEHÄ°R BELEDÄ°YESÄ° BÜYÜK DESTEK VERÄ°YOR'
Çamlıca Camii'nin bölgeye hareketlilik getireceÄŸini söyleyen Külünk, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nin hem mevcut yolların ıslahı ve hem de yeni yollar için her türlü çalışmayı yaptığını söyledi. Ä°ÅŸ güvenliÄŸi hususunda da çok dikkatli olduklarını belirten Külünk, “10 kiÅŸilik bir ekip 7/24 denetlemede. 24 saat ambulansımız hazır. Hamdolsun bu güne kadar ciddi bir iÅŸ kazası yaÅŸamadık” diye konuÅŸtu.
‘ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜYÜÅž YOLU' YAPILACAK
57 dönümlük cami arsasının 30 dönümünde inÅŸaat yapıldığını söyleyen Külünk ÅŸöyle konuÅŸtu; Kalan alan yürüyüÅŸ ve dinlenme alanları, seyir terasları gibi sosyal donatı alanları yapılacak. Bunun içerisinde de çıplak ayakla yürüyüÅŸ yolu yapıyoruz. Bu küçük bir parkur. Ayakkabılarınızı, çoraplarınızı çıkarıp toprak yolda yürüyeceksiniz. Sonra ayaklarınızı yıkayıp ayakkabılarınızı giyeceksiniz. Böylece toplamış olduÄŸunuz enerjiyi topraÄŸa vermiÅŸ olacaksınız. Bu bizim sevdiÄŸimiz küçük bir detay. Projemizin mimarları da hanım olduÄŸu için hanımlara da pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Hanımlar kendilerine özel abdest alma mahallinden bir asansörle namaz kılacakları alana çıkacaklar. Tabii dizayn edilirken halısından duvarındaki boyasından yazısından hanımlara yönelik özel bir alan olacak. Çocuk emzirme ve bakım bölümü, çocuk oyun alanı yapacağız.
ENGELLÄ°LERE ÖZEL ALT YAPI ÇALIÅžMASI
Caminin içine özel bir ibadet izleme alanı yapmayı düÅŸündüklerini söyleyen Külünk, “Bu alanda insanlar o anda yapılan ibadetin hareketlerinin ne anlama geldiÄŸini bilgi ekranında birkaç dilde görecekler. Engelli vatandaÅŸlarımız için de bunu kolaylaÅŸtırıcı alt yapı çalışmaları yapılıyor. Biz sadeliÄŸin içinde bir muhteÅŸemliÄŸi yakalamaya çalışıyoruz. Akustik için de hafriyat aÅŸamasından beri özenle çalışmaktayız” dedi.
‘SELÇUKLU-OSMANLI MÄ°MARÄ° ÇÄ°ZGÄ°LERÄ°NE SAHÄ°P'
Çamlıca'ya Selçuklu-Osmanlı mimari çizgilerine sahip neoklasik bir eser yapılması arzusuyla yarışma düzenlediklerini söyleyen Külünk, “Jüri 9 eser seçti. Dernek yönetimi de ÅŸu anda yapmakta olduÄŸumuz klasik tarzdaki projeyi seçti. Bizim tercihimiz buydu. Modern çalışmalarda gayet güzeldi. Maalesef bu tercihimize saygı göstermedi birçok insan. Belden aÅŸağı olmayanları tartışmaları saygıyla karşıladık. DiÄŸerlerini de sadece dinledik” diye konuÅŸtuk.
EMLAK KONUT GYO'DAN ÇAMLICA CAMÄ°Ä°'NE 10 MÄ°LYON TL'LÄ°K BAÄžIÅž
Emlak Konut GYO'nun derneÄŸe 10 milyon liralık bağış yaptığını söyleyen Külünk, ”Bu proje kurumsal ve bireysel desteklerle yapılıyor. Bizim için bağışın miktarı deÄŸil kendisi önemli. Prensip olarak elden bağış kabul etmiyoruz. Tüm iÅŸlemler banka üzerinden bağış topluyoruz. Bizim için 1 liralar, 5 liralar çok kıymetlidir” dedi. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın projeyle yakından ilgilendiÄŸini belirten Külünk, “Sayın CumhurbaÅŸkanımız, desteÄŸini ve ilgisini bizden hiç esirgemez. Kendisine müteÅŸekkiriz” dedi.
Merve N. GüreÅŸ/Emlaktasondakika.com
Henüz yorum yapılmamış.